ISMERD MEG! – Podmaniczky Szőlőbirtok - Blog bejegyzések - Winehub

ISMERD MEG! – PODMANICZKY SZŐLŐBIRTOK

ISMERD MEG! cikksorozatunk keretein belül a Winehub közösségét képező pincészetekről olvashattok. Reméljük, hogy az irányított kérdéseken keresztül nem csak a borászatok történetét, de a látásmódját és terveit is megismerhetitek!

  1. Meséljetek egy kicsit magatokról. Mióta készítetek bort, hol, milyen adottságokkal, milyen éves palackmennyiséggel.

 

 Édesapánk 1979-ben vásárolt egy területet Balatonföldváron, majd telepített rá Rizlingszilványi és Zweigelt fajtákat. Akkoriban még csak mint hobbyra gondolt a szőlőtermesztésre és borászkodásra. Az indulás óta fejlesztéseinket lépésről lépésre valósítottuk meg. Most már évente 50.000 palack bort készítünk.

 

 

  1. Mik a közeljövő tervei? Lesznek bármilyen fejlesztések? Mik most a legnagyobb kihívások?

 

Jelenleg tároló tereinket bővítjük, palackozás technikánkat korszerűsítjük. A jövőben szeretnénk egy készáru raktárral bővíteni vállalkozásunkat.

 

  1. Milyennek látjátok a borvidéketek helyzetét? Mit emelnétek ki – akár adottság, akár összefogás, akár bármi más?

 

Úgy gondolom, hogy a Balatonboglári borvidék adottságok tekintetében az egyik legjobb borvidék Magyarországon. Ezerarcú – fajtaösszetételben és borstílusban. A könnyű, illatos gyöngyöző boroktól egészen a testes, elegáns de mégis gyümölcsös vörösborokat is képesek a borvidék borászai megalkotni.

 

  1. Mesélj kicsit a borászati csapatról. Kik a borászat legfontosabb szereplői?

 

Igazi családi borászat vagyunk: édesapám a szőlővel, a borászat napi teendőivel, édesanyám adminisztrációval, öcsém a kereskedelemmel, én szintén a kereskedelemmel és a borászattal foglalkozok.

 

  1. Hogy néz ki egy átlagos napotok?

 

Édesapám elindítja a szőlészeti munkákat. A család többi tagja pedig egy rövid egyeztetés után kezdi a napot. A borászatban fejtünk, szűrünk, palackozunk. Öcsém nyáron a környékbeli vendéglátóhelyekre szállít borokat.

 

 

  1. Melyik a kedvenc tételetek és miért?

 

Rajnai rizling fanok vagyunk. Talán az eleganciája miatt.

 

  1. Melyik a legnagyobb siker, amire a legbüszkébben vagytok?

 

Néhány évvel ezelőtt Rajnai rizling borunkat a fehréborok országkóstolóján 4 csillagos Borkiválóságnak értékelték. Abban az évben 9 ilyen tétel volt.

 

 

  1. Melyik borotok és milyen díjat nyert legutóbb?

 

Nagyon büszkék vagyunk a Rajnai rizling borunkra. Legutóbb Berlinből hozott nekünk egy aranyérmet.

 

  1. Hol látjátok magatokat 3 év múlva?

 

Jobban el akarunk mélyülni a Rajnai rizlingben, szeretnénk más stílusok irányába elindulni. Terheléssel, több menetes szüretekkel, kerámia, tojás edényekkel szeretnénk kísérletezni.

 

 

  1. Szerintetek mit tud Nektek nyújtani a Winehub? Mi volt a legfontosabb ok, amiért csatlakoztatok?

 

Együtt gondolkodást, egy komplex – és nem tisztán – kereskedelmi modell miatt. Nagyon szimpatikus, hozzáértő csapat.

TERMÉKAJÁNLÓ