ISMERD MEG! – Feind - Blog bejegyzések - Winehub

ISMERD MEG! – FEIND

  1. Meséljetek egy kicsit magatokról. Mióta készítetek bort, hol, milyen adottságokkal, milyen éves palackmennyiséggel.

1995-ben alapította a borászatot Feind Lajos, akkor 14 hektárnyi területtel. Ez napjainkra közel 130 hektárra nőtt, több mint 20 féle fajtából, éves szinten több, mint 1,5 millió liter bort állítunk elő. Területeink nagy része Balatonfőkajáron és Balatonvilágoson vannak, de van 2 hektárnyi szőlőnk Balatonfüreden is, a lényeg, hogy minden a Balatonfüred-Csopaki borvidéken. A főkajári területről szüretelt szőlők kicsit a balatonfüredi, míg a világosi területek inkább a dél-balatoni stílust képviselik, bár nehéz ezt így kijelenteni. Ez nekünk inkább áldás, hiszen további lehetőségeket ad a tökéletes bor megalkotásához. Ami nagyon érdekes, hogy a főkajári Somlyó-hegy talajösszetételében jelentős részt képez a kvarcfilit, ami egyedi Európában, talán mindössze még egy helyen van a kontinensen.

 

  1. Mik a közeljövő tervei? Lesznek bármilyen fejlesztések? Mik most a legnagyobb kihívások?

Egy óriási beruházás után vagyunk, 2019-ben elkezdtük az új birtokközpontunkat felépíteni közel 2000 nm-en – a szőlő feldolgozás, érlelés, palackozás, pezsgőüzem, borbár, vinotéka és az iroda is itt helyezkedik el a teljesség igénye nélkül. Óriási eredmény ez, hiszen a fentieket egy IFS tanúsítvánnyal koronáztuk meg, ami az egyik legszigorúbb nemzetközi minőségbiztosítási rendszer (itthon velünk együtt mindössze 13 borászatnak van ilyen tanúsítványa). Emellett a szőlőterületeinken is óriási fejlesztések voltak, új telepítések (rezisztens fajták – johanniter és hibernal), de a sikerszőlők tőkeszámát is igyekeztünk növelni, mint az Irsai Olivér vagy a Sauvignon Blanc. A jövőben további új területeket tervezünk telepíteni.

 

  1. Milyennek látjátok a borvidéketek helyzetét? Mit emelnétek ki – akár adottság, akár összefogás, akár bármi más?

Mindenféleképpen óriási előnynek látjuk a többi borvidékhez képest, hogy az év egy jelentős szakaszában nem csak a borkedvelő közönség látogat el hozzánk, hanem mindenki, így lehetőség nyílik szélesebb körben megmutatni a borainkat. Ez persze azt is magában hordozza, hogy ez a pár hónap extra figyelmet és kemény küzdelmeket is hoz. A balatoni borvidékek egyébként nagyon nagy fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, sokan fejlesztették, korszerűsítették területeiket és a feldolgozásukat is, sokan turisztikai központokat vagy vendéglátóegységeket alakítottak ki. Mi abban hiszünk, hogy a felsoroltak közül mindegyik elengedhetetlen a sikerhez, ezért is adtuk át idén borbárunkat a fejlesztések megkoronázásául, mint egy koktélcseresznyét a tejszínhab tetejére.

 

Egyébként az éghajlatváltozás bennünket is érint, a szükségesnél kevesebb csapadékot kap a szőlő, ez komoly kihívás nem csak nekünk, de másnak is, a jövő talán a rezisztens fajtákban van és a borkészítés technológiájának tökéletesítésében.

 

  1. Mesélj kicsit a borászati csapatról. Kik a borászat legfontosabb szereplői?

Mindenféle sallang nélkül azt kell mondanunk, hogy mindenki. Igyekeztünk egy olyan csapatot kialakítani, akik egymással organikusan tudnak dolgozni – azt gondolom, hogy ez idénre sikerült is. Ezt az alapelvet egyébként hangsúlyozzuk is, mindenkinek a véleményére kíváncsiak vagyunk a maga területén.

 

  1. Hogy néz ki egy átlagos napotok?

Ez ugye becsapós kérdés? Nincs két egyforma nap, minden nap hoz magával valamilyen új kihívást, amire meg kell találni a megoldást. Egy rendkívül különleges növény körül forog az életünk, ami állandó törődést igényel, de röviden: mindenki teszi a dolgát és erről folyamatosan beszámolunk egymásnak, hogy a folyamatok zökkenőmentesen tudjanak haladni.

 

  1. Melyik a kedvenc tételetek és miért?

Talán az új pezsgőüzemünk átadása okozta lelkesedés miatt a pezsgőink. A methode traditionnelle pezsgőnkre nagyon büszkék vagyunk és azt gondoljuk, hogy óriási jövő előtt állunk ebben a kategóriában.

 

  1. Melyik a legnagyobb siker, amire a legbüszkébben vagytok?

A már fent említett IFS tanúsítvány igen nagy lépés a borászat életében, de az új üzem is ad okot a büszkeségre!

 

  1. Melyik borotok és milyen díjat nyert legutóbb?

A legújabb fehér prémium házasításunk, a Sunshine Cuvée zsebelt be egy aranyérmet az Országos Borversenyen, de ez a tétel a Vinagorán is aranyéremmel részesült.

 

  1. Hol látjátok magatokat 3 év múlva?

Szeretnénk azt gondolni, hogy meghatározó szereplői vagyunk a hazai borágazatnak, de ezt a szerepet szeretnénk megerősíteni illetve az export tevékenységünket is nagyban kívánjuk növelni.

 

  1. Szerintetek mit tud Nektek nyújtani a Winehub? Mi volt a legfontosabb ok, amiért csatlakoztatok?

Mint ahogy számos borászatnak, úgy nekünk is rengeteg lehetőségünk van jobbnál jobb borok készítésére, azonban a nagyság sokszor átok, hiszen behatárol minket egy-egy értékesítési csatornában. A Winehub-tól pont arra számítunk, hogy a kisebb tételszámban készült különlegességeket, díjnyertes borainkat juttatják el a publikumhoz, mindemellett a magasabb palackszámú borainknak is egy extra disztribúciós lehetőséget biztosítanak.