Hogyan kóstoljunk bort? – Fehérborok - Blog bejegyzések - Winehub

HOGYAN KÓSTOLJUNK BORT? – FEHÉRBOROK

Cikksorozatunk bevezető részében a borkótolás alapjairól beszéltünk. Második felvonásunkban sokak kedvencével, a fehérborral érkeztünk.

 

Fontos kiemelnünk, hogy a következőkben a két meghatározó típusról, a könnyed, reduktív, valamint a hagyományos, testes fehérborokról lesz szó.

 

Lépések

1. Környezet

 

A jól behűtött fehérborok barátok és szeretteink társaságában esnek legjobban. Egy derűs, tavaszi vagy nyári napon nem csak a hangulatunk lesz vidámabb, de a bor minden kortya is jobban esik majd.

 

2. Pohár

 

Az ízek, illatok és aromák maximális kiérzése érdekében elengedhetetlen a fehérboros pohár használata. A Spiegelau kínálatában több stílusú és vonalvezetésű speciális fehérboros poharat is talál, amely nem csak az élményhez, de konyhája designjához is hozzájárul.

 

3. Külső jegyek

 

Ahogyan már említettük, a bor első ismertetőjegyeit a külsejéből tudjuk leszűrni. A bor színe fehérbor esetében egészen a világos zöldessárgától a mély borostyánsárgáig terjed. Minél karakteresebb vagy öregebb egy bor, annál sötétebb színre vált az idő során. A bor olajossága, tisztasága és habzása is eltérő a hagyományos és a reduktív típusoknál.

 

4. Illat

 

Illat tekintetében a fehérborok a legváltozatosabb típusúak. A fehér virágok, friss gyümölcsök és üdítő aromák jellemzik őket. A reduktív technológia szülötteire egyértelműen a ropogósság és a légies nyersség a megfelelő leírás, míg a hagyományos eljárású társaik minden kortyában érezhető a komplexitás. Utóbbi esetében az idő végezte finomhangolások eredményeképpen egy vajas, kekszes, meleg kókuszos aroma és vaníliás lecsengés sem idegen.

 

5. Ízlelés

 

Egy jó borban az ízjegyek pontosan olyan kifinomultan és meg, ahogyan az az illatából már látszik. Az említett virágok, gyümölcsök és frissességet tükröző citrusos aromák minden kortyot egyedivé tesznek, étellel párosítva pedig harmóniát alkotnak. Érdemes megfigyelni a jegyek sorrendjét, intenzitását és lecsengését egy-egy korty esetében.

 

6. Korty lenyelése

 

Ahogyan azt már említettük, a bor kóstolásának megkoronázása a korty lenyelése. Az alkoholfok és utóízek pontosan annyira lényegesek, mint a kóstolás közben megjelenő aromák – hiszen erre emlékszünk leginkább egy-egy tétel kapcsán.

 

Kiegészítő információk

 

Hőmérséklet

 

Hőmérséklet tekintetében elmondható az a nagy általánosság, hogy fogyasztásuk 10-12℃ között ajánlott, azonban tikkasztó nyári napok alkalmával ez a szám 10℃ alatt is elfogadott. A fehérborok fogyasztását mindenki azonnal a meleg időhöz köti – ez azonban a mai paletták esetében közel sem kell, hogy így legyen. A testes fehérborok kiváló kiegészítői a hidegebb időszaknak, hiszen vajas, krémesen komplex jegyei az őszi és téli hűvösséget meleg jegyeikkel felejthetetlenné teszik.

 

Kísérő falatok

 

A borban előforduló citrusos aromák, frissítő, zöld illatjegyek és fehér virágok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a teljes menüsorba beilleszthetők legyenek. A köszöntő falatok mellett tenger gyümölcseivel, csirkével, tejszínes ételekkel, salátákkal és természetesen sajtokkal és citromos édességekkel is maradandó élményt nyújtanak. A hagyományos eljárással készült fehér tételeket érdemes füstösebb ízvilággal rendelkező sajtokkal és sonkákkal is összekóstolni.