Hogyan kóstoljunk bort? – Alapok - Blog bejegyzések - Winehub

HOGYAN KÓSTOLJUNK BORT? – ALAPOK

A bor kóstolása sokak számára fejtörést jelent, hiszen laikusként könnyű elveszni a borászati szakszavak között. Az alapfogalmakon átsegítve, a kezdő borfogyasztóknak és tanulni vágyóknak szeretnénk kedveskedni ezzel a cikksorozattal.

 

A következő percekben a borkóstolás alapjairól fogunk beszélni. Reméljük, hogy sikerül olyan stabil képet adnunk, amelyre a későbbiekben már a fehér, vörös, rozé és pezsgők kóstolását is építeni tudjuk. Kezdjük!

 

Lépések

 

1. Környezet

 

A megfelelő hely és környezet megválasztása a borkóstolás nulladik lépése. A fényviszonyok, hőmérséklet, de még a mentális állapotunk és közérzetünk is nagyban befolyásolhatja az élményt.

 

2. Pohár

 

A jó eszközök megválasztása ugyan olyan minőségi kérdés a kóstolás során, mint maga a bor. A Spiegelau poharai tökéletesen illeszkednek ebbe a képbe, hiszen csúcsminőségű fehér-, vörös és pezsgőspoharai már az első kortytól új szintre emelik a borkóstolást.

3. Külső jegyek

 

A kóstolásba bevont első érzékszerünk a szemünk. A bor külső jegyei – állag, szín, habzás, tisztaság – sokat elárulnak a bor jellegéről, minőségéről, de még az elkészítésük módjára is következtethetünk belőle.

 

4. Illat

 

A második érzékszervünk az orr. A bor illatában megjelenő jellegzetes elsődleges és másodlagos jegyek megerősítenek bennünket a már előzetesen felfedezett jellemzők mivoltával kapcsolatban. A leggyakrabban előforduló illatjegyek közé tartoznak a virágok, gyümölcsök, fűszerek, de egy-egy karakteresebb tétel esetében találkozhatunk fa és animális jegyekkel is.

 

5. Ízlelés

 

Az ízlelés során apró kortyokon keresztül ellenőrizhetjük, hogy az előzetesen önmagunkban felállított kép fedi-e a valóságot. Az illataromás borok esetében az ízek visszafogottabbak, míg egyes tételek inkább ízélményben nyújtanak kirobbanó élményt.

 

6. Korty lenyelése

 

Utolsó lépésként, a kortyot lenyelve érezhetjük a bor valódi karakterét. Az alkoholérzet és utóízek mind-mind hozzátartoznak egy tétel szerkezetéhez, egyensúlyához.

Kiegészítő információk

 

Hőmérséklet

 

A fogyasztási hőmérséklet hozzásegít az élmény maximalizálásában. Ez természetesen minden bortípus esetében más, azonban általánosságban elmondhatók az alábbiak:

 

Fehérborok: 10-12 ℃
Rosé: 10-12℃, de meleg nyári napokon 8-10℃
Vörösborok: 16-18℃

 

Mértékletesség

 

A borkóstolás a bor szeretetéről, nem pedig a mértéktelen fogyasztásáról szól. Fontos, hogy csak kortyokat fogyasszunk, különben hamar eltelítődünk. Általában kicsit kevesebb mint egy decit öntünk a pohárba. A kóstolás során érdemes egy kiöntőt is kikészítenünk magunknak, amibe a megmaradt cseppeket elegánsan kiönthetjük.

 

 

Kísérő falatok

 

A maximális élvezet eléréséhez a borokat összekóstolhatjuk sonkákkal, sajtokkal, gyümölcsökkel, kovászos kenyérrel és kolbászokkal is. A borok adatlapján ehhez az ételpárosítás pont alatt találsz az adott borokhoz tartozó információt.