Pécsinger

Borvidék
Terület
80 hektár
Szőlőfajták
olaszrizling, rajnai rizling, Irsai Olivér, királyleányka, merlot
Dűlők
Talaj
lösz, barna erdőtalaj
Borkészítés
Nagyrészt reduktív, kisebb arányban hordós

A pannonhalmi borvidék egyik meghatározó és innovatív borászatának története több évtizedre tekint vissza: idősebb Pécsinger János családja segítségével teremtette meg a masszív alapokat, amelyre az új generáció építkezik az utóbbi években, Ifj. Pécsinger János ügyvezetése mellett. Tényőn, Győrújbaráton és Győrszemerén közel 80 hektáron 7 fehér fajtát és klasszikus kékszőlő fajtákat termesztenek, ez utóbbit nemsokára már „bio” minősítéssel. Ennek célja nem elsősorban a bio bor matrica, hanem saját elkötelezettségük a fenntarthatóság és a jövő generáció érdekei mellett.
A 2014-ben épült feldolgozóüzemben modern technológiával elsősorban reduktív borokat készítenek, de bizonyos évjáratokban a hordós erjesztésű és érlelésű rajnai rizling mellett hordós érlelésű vörösborok is születnek. Zászlós fajtáik az olaszrizling és a rajnai rizling, de több illatos fehér szőlővel dolgoznak, mint például a sauvignon blanc, a pinot blanc, az Irsai Olivér vagy a királyleányka. Kékszőlőik fő fajtája a merlot, mellette pedig cabernet franc, cabernet sauvignon és pinot noir érik.
Fő célkitűzésük, hogy a hagyományok megőrzése mellett folyamatosan innovatívak tudjanak maradni.