ISMERD MEG! cikksorozatunk keretein belül a Winehub Borközpont közösségét képező pincészetekről olvashattok. Legújabb kiemelt pincénk a Pécsinger Szőlőbirtok. Tudjatok meg róluk többet!
A Pécsinger család évtizedek óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel a Pannonhalmi Borvidék legkiválóbb dűlőin. Ültetvényeik a tényői, a győrszemerei és a győrújbaráti dombokon helyezkednek el.
A már messziről feltűnő pincészet a Báródombon áll, amelyet Ekler Dezső Ybl-díjas építész tervezett. A családi legendárium szerint több mint húsz évvel ezelőtt az alapító, idősebb Pécsinger János, miközben kisfiával a Báródombon szánkózott, megígérte neki, hogy egyszer házat épít számára ezen a területen. A fiú felnőtt, a ház megépült, igaz, nem lakóépület lett belőle, hanem egy korszerű szőlőfeldolgozó, ahol pasztőrözött gyümölcslevek mellett reduktív és hordós érlelésű borok készülnek.
Az agrármérnök végzettségű alapító felismerte a kor változásait, és ma már inkább fia neve és tevékenysége fémjelzi a borászatot. A hagyományos hordós technológiát fokozatosan felváltotta az acéltartályos reduktív eljárás, illetve ennek fahordós érleléssel való kombinációja. Az így előállított borok üdébbek, frissebbek, élénkebb illat- és ízvilággal rendelkeznek – ahogy ők mondják: magukban hordozzák a napfény ízét, a nyári szerelmet.
A család mintegy 50 hektáron foglalkozik szőlőtermesztéssel. A zászlóshajónak számító olaszrizling mellett pinot blanc, királyleányka, cserszegi fűszeres, rajnai rizling, irsai olivér és sauvignon blanc adják a fehérszőlő-fajták legjavát, amelyeket a merlot, pinot noir és cabernet franc kék szőlőfajták egészítenek ki.
A céljuk, hogy évről évre állandó, magas minőséget palackozzanak, és hogy a „Pécsingerék bora” név megbízható, jó ivású borokat jelentsen. Legyen szó egy szerelmes nyári estéről, baráti beszélgetésről vagy egy családi vasárnapi ebédről, hisznek abban, hogy egy palack boruk különlegesebbé teszi ezeket a pillanatokat. Jelmondatuk is ezt tükrözi: Különlegesből felejthetetlent!