Sauvignon blanc eredete és népszerűsége
A sauvignon blanc egy francia eredetű szőlőfajta, mely a Loire-ból indult el és ma már az egyik legelterjedtebb fajták közé tartozik. Mérsékelten korán érő, bőtermő, de odafigyelést igényel a zöldmunkára és az alanyra. Magyarországon az 1980-as évek eleje óta szerepel az államilag minősített fajták között.
A sauvignon blanc nemcsak Franciaországban, hanem szinte egész Európában, például Spanyolországban és Olaszországban is elterjedt. A tengerentúlon, különösen Új-Zélandon és Kaliforniában is sikeresen adaptálódott, ahol a Fumé Blanc-stílusú, fahordós borok is népszerűek. Magyarországon 1000 hektár feletti területen található, leginkább az Etyek-Budai, Móri és Neszmélyi borvidékeken, és a hűvösebb, mészben gazdag talajokat kedveli.
Borai gazdag aromájúak, könnyen értelmezhetőek, friss, gyümölcsös jegyekkel, herbás, ropogós szerkezettel. A borban a zöld paprika, bodzavirág és egres jellemző, de ritkábban trópusi gyümölcsök, mint a guava és passiógyümölcs is megjelenhetnek.
A sauvignon blanc népszerűsége az utóbbi években gyors ütemben növekvő trendet mutat, és mára az egyik legkedveltebb fehérboros szőlőfajtává vált hazánkban. Bora mindig friss és üde, kirobbanó citrusos és gyógynövényes aromákkal, bodza- és licsiillatú jegyekkel. Tökéletes szomjoltó ital a nyári hónapokban, tisztán vagy fröccsként is népszerű a tavasztól késő őszig tartó időszakban, ám gasztronómiai sokoldalúságának köszönhetően egész évben helye van az asztalon. Jellegzetes ízei miatt remekül illik spárgához, medvehagymához, friss salátákhoz, halételekhez és citrusos fogásokhoz, de tejszínes tészták, krémlevesek és kecskesajtos étkek mellé is kiváló választás. A gondos szőlészeti és borászati munka révén a sauvignon blanc képes komolyabb arcát is megmutatni. Ekkor egy gazdagabb, krémesebb textúrával rendelkezik, amelyet az újfahordós érlelés vaníliás jegyei is gazdagítanak. Míg a könnyed stílusú sauvignon blanc-ok leginkább frissen a legfinomabbak, addig a komplexebb, összetettebb borok akár néhány év érlelést követően is csodálatosan kifejlődnek. Függetlenül attól, hogy frissen vagy érlelve fogyasztjuk, mindig ügyeljünk rá, hogy a bort állandó, hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol tároljuk, hogy megőrizzük annak minőségét. A friss, reduktív sauvignon blanc-okat mindig a hűtőből kivéve, körülbelül 8-10°C-on kínáljuk, tulipán alakú fehérboros pohárból. A hordós érlelést kapott sauvignon blanc-ok viszont akkor mutatják meg igazi szépségüket, ha 10-12°C-ra melegednek fel a kínálat előtt.
A Haraszthy Pincészet Sauvignon Blanc Fine Dining Selection 2023 az ország legjobb sauvignon blanc-ja lett, Etyeken pedig a legjobb fehérborként került ki. A nagy siker után a pincészet szívügyének érzi ezt a fajtát, idei újdonságuk a Naturel, ami egy igazán friss és ropogós pét-nat tétel. Kóstold meg a sauvignon blanc variációkat egy kellemes borkóstoló keretein belül Pázmányi Dániellel a pincészet főborászával és Tüű Péter kétszeres magyar sommelier bajnokkal. Részletek itt!