, |

ISMERD MEG! – Bujdosó Szőlőbirtok

ISMERD MEG! cikksorozatunk keretein belül a Winehub Borközpont közösségét képező pincészetekről olvashattok. Legújabb kiemelt pincénk a Bujdosó Szőlőbirtok. Tudjatok meg róluk többet!

A Bujdosó család 90 hektár szőlőt művel a Balaton déli partján, a változatos Somogyi-dombság kiemelt adottságú dűlőiben. A pincészet feladatait három generáció közösen látja el: a legnagyobb tapasztalattal rendelkező Feri papa felügyeli a szőlőmunkákat; fia, Feri és menye, Bea a borászati kérdésekben hoznak döntéseket, míg másik fia, Zsiga a kereskedelmi területen tevékenykedik. A fiatal generáció is bekapcsolódott már a munkába: Zsiga lánya, Dana 2018 tavaszától, fia, Matyi pedig 2020 tavaszától erősíti a csapatot. A borász utánpótlást Feri legkisebb fia, Ferkó biztosítja, aki 2020 nyarán szerezte meg borász diplomáját, a család harmadik generációjának képviselőjeként.

A borvidéken tradicionálisan széles a fajtaválaszték, mivel az adottságok sok szőlőfajtának ideálisak, ezért nem alakult ki egyeduralkodó fajta. A birtokon a területek 60%-án fehér szőlőfajták találhatók. Helyi, hungarikum fajtákkal dolgoznak, mint például az olaszrizling, az Irsai Olivér, a királyleányka vagy a kékfrankos. A világfajták közül a sauvignon blanc, a muscat lunel, a rajnai rizling és a chardonnay szerepel kiemelt helyen, míg a kékszőlők közül a merlot érzi magát a legjobban ezen a vidéken.

A borászat szerint a fejlődésre mindig van lehetőség, ezért rendszeresen részt vesz hazai és külföldi tanulmányutakon. A szőlőművelést a lehető legmagasabb szintre kívánják emelni, és törekszenek a vegyszermentes gazdálkodásra.

A család a Balaton és a vitorlázás elkötelezett híve; Feri és Zsiga a Pannónia 70-es cirkálóval a balatoni vitorlásversenyek állandó résztvevője. Többször nyertek már Fehérszalagot, Pünkösdi Regattát, Félszigetkerülőt és Szüreti Regattát is. 2017-ben magyar bajnoki címet szereztek a 70-es cirkáló osztályban, 2020-ban pedig régi álmuk vált valóra, amikor megnyerték a Kékszalagot.

Oszd meg másokkal!