, , |

ISMERD MEG! – Borbély Családi Pincészet

ISMERD MEG! cikksorozatunk keretein belül a Winehub Borközpont közösségét képező pincészetekről olvashattok. Márciusi havi kiemelt pincénk a Borbély Csládi Pincészet. Tudjatok meg róluk többet!

Borbély család
A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg a család szakmaválasztását. 1981-ben telepítette el első közös ültetvényét egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon, ekkor még nem sejtve, hogy a későbbi birtok központ alapjait fektette le. A Borbély Családi Pincészetet több generációs családi hagyományú szőlőtermesztésre és borkészítésre építve, apáról fiúra szállva alapította újjá 1996-ban. A 23 hektáros családi birtokán a borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, kiemelkedő dűlőkkel, a modern és tradícionális technológiák segítségével törekszik a frissebb stílusú, egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borok termelésére.

Szőlőültetvényei a Badacsonyi borvidéken, a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti hegyek napsütötte lankáin terülnek el. Ültetvényei részben fiatal, új telepítések, részben idősebb területek, egészen az 50-es években telepítettekig. Pincészetében a modern technológia alkalmazása mellett ragaszkodik a hagyományokhoz, így borai ászokhordós érlelés után kerülnek palackba. Borai közé tartozik az érett szőlő gyümölcsös illata, zamata és a vulkáni talaj adta minerális, terroir jelleg. Kezdetektől fogva fontosnak tartotta, hogy elsősorban a helyi, a borvidékre jellemző fajtákkal dolgozzon, ezen fajtákból pedig a jó ivású, mindennapok borai mellett termőhely-hangsúlyos, hordós válogatásokat is készítsen.

A borversenyeken kimagaslóan szereplő száraz borai mellett kései szüretből származó borkülönlegességek is színesítik kínálatát. Ilyen például a fagyott szőlőből készült Jégbor vagy az Olasz rizling Aszú, mellyel Borbély Gyula a 2007-es év Balatoni Borok Mestere címet nyerte el.

A 2010-es évjárattól Tamás fiának fiatalos lendülete és újítási vágya újra fogalmazta borai stílusait és arculatát. A nemzetközi tapasztalatok alapján is leszögezhető, hogy a kitörési pont a helyi értékekben rejlik. Hosszú távú értékeket az egyedi borokkal lehet elérni. Mind a hazai, mind a nemzetközi piacon a helyi fajtákkal, az egyedi termőhelyi karakterek bemutatásával tud kiemelkedni az egysíkú világból.

Diána leánya főiskolai tanulmányait befejezve, szintén hazatért a birtokra, és az értékesítés, marketing területén erősíti a családot.

Látva a borturizmus fejlődését és a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartás fontosságát, kialakította hangulatos Borházát és Vendégházát. A szőlőskertek ölelésében található komfortos, 8-10 fő számára kényelmes vendégházában a borozgatásban megfáradt borbarátok egész évben megpihenhetnek.

Belföldi és nemzetközi borversenyeken elért sikerei közé tartozik a 2011-es Hungaricum Borversenyen elnyert nagy aranyérem a 2009-es Kéknyelű selection borával, vagy a VinAgora Nemzetközi Borversenyen a 2009-es évjáratú Jégbor aranyérme és a legeredményesebb Olasz rizling fajta bor különdíja. 2015-ben a VinAgora nemzetközi borversenyen a 2011-es Késői szüretelésű Olasz rizlingje Arany érmet nyert. 2016-ban a 2013-as Bács hegyi Olasz rizling válogatásával Arany érmet és a legjobb magyar fajtabornak járó Figula Mihály emlékdíjat nyerte el, a VinAgora versenyen pedig szintén Arany érmet szerzett, és a legjobb Olasz rizling különdíjat is elnyerte. 2018-ban az Országos Borversenyen Arany érmet nyert a KARÓS Olasz rizling limited selection 2015 borával, és Ezüst érmet a Bóbita gyöngyöző borral, valamint a Bács hegy Olasz rizling válogatás 2015 és Kéknyelű selection 2016 borokkal.

A Winelovers Olasz rizling nagyteszten TOP 10 közé került a Bács hegy Olasz rizling borával, és a LEGJOBB Olasz rizling díjat nyerte el a 2018-2019 években a „NÁSZ A BÁCSON” Olasz rizling limited selection 2016 borával.

Nagy öröm számára, hogy Tamást, a család ifjabbik borászát a 2012-2020 években az „Év Bortermelője” választás 5 jelöltje közé választották.

Hatalmas megtiszteltetés számára, hogy BORBÉLY TAMÁS lett „AZ ÉV BORTERMELŐJE” 2020-ban!

Birtok
Birtoka több mint 20 ha szőlőültetvényen gazdálkodik, amelyek a Badacsonyi borvidéken, a Badacsony hegy, a Gulács hegy, a Csobánc hegy, a Bács hegy és a Tóti hegy napsütötte lankáin terülnek el. Ültetvényei részben fiatal, új telepítések, részben idősebb területek, egészen az 50-es években telepítettekig. A fiatal ültetvényeken magas, 5-5500 tő/ha tőkeszámmal és modern fém támrendszerekkel dolgozik, de megtalálhatóak korábbi fa támrendszerek és a kihalóban lévő bakhátas „Karós” szőlő is.

Borvidék
A Badacsonyi borvidék Magyarország egyik legszebb történelmi borvidéke, amely a Balaton északi partján, a Balaton-felvidék közepén, Balatonszepezdtől Szigligetig húzódik, északon a Tapolcai-medence és a Káli-medence határolja. A borvidék körülbelül 1600 hektárnyi szőlőültetvényei a tájnak csodálatos látványt kölcsönző vulkanikus hegyek vonulatain terülnek el. A hegyek, mint a Badacsony, a Szent György-, a Csobánc, a Tóti-, a Gulács, a Bács-, az Ábrahám és a Szigliget, mind a borászat számára kedvező környezetet biztosítanak.

A szőlőművelés és a borászat ezen a tájon több ezer éves történelmi múltra tekint vissza. A kelták és a rómaiak után honfoglaló őseink is felismerték, hogy a napsütötte lankás hegyoldalak és a Balaton klímakiegyenlítő hatása rendkívül kedvező feltételeket teremt a szőlőműveléshez. A borvidék talaja nagyon változatos, vulkanikus eredetű hegyek lejtőit pannonagyag, pannonhomok és helyenként lösz takarja, a hegycsúcsok felé pedig bazalt és bazalttufa törmelékkel keverednek. Ezen vulkanikus tufából képződött talajok nehéz, testes, magas extrakt tartalmú, tüzes, savas, különleges ízvilágú, hosszú fejlődésű, lassan öregedő, kiváló minőségű borokat adnak. A vulkanikus alapkőzet biztosítja a talajok jó kálium- és mikroelem-ellátottságát.

A szőlőtermesztés ökológiai tényezői a borvidéken a következőképpen foglalhatók össze: a borvidék klímája szubmediterrán jellegű, napfényben gazdag, kiegyenlített; a mikroklíma kialakulásának kedvez az ültetvények védett déli fekvése és a Balaton víztükre; a nagy víztömeg meggátolja a hőmérsékleti szélsőségek kialakulását, valamint biztosítja a levegő magasabb páratartalmát.

Badacsony úgymond „fehérboros” borvidék, legelterjedtebb szőlőfajtája az Olasz rizling, amelynek részaránya (kb. 55%) a fajták között a legnagyobb, és a borvidék összes szőlőhegyén és településén megtalálható. A borvidék másik kiemelkedő borfajtája a badacsonyi Szürkebarát, mely francia szerzetesek révén került a vidékre. A borvidék híressége a markáns karakterű Kéknyelű, mely az országban egyedül itt termesztett ősi magyar fajta. Egyediségének köszönhetően 2013-ban nemzeti értékként beválasztották a Magyar Értéktárba, és innen már csak egy lépés a Hungarikum cím. A Badacsonyi Kéknyelű különösen fűszeres, minerális jellegéről és bazaltkőre emlékeztető ásványos karakteréről ismert. További meghatározó fajták: Rajnai rizling, Muscat Ottonel, Zeusz, Rózsakő, stb. A 2000-es évtől engedélyezik kékszőlő fajták telepítését is, például: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon.

A legtöbb írásos emlék és leletanyag a római kori szőlőművelésből maradt ránk. Ilyen a rómaiak Aquincumba vezető egyik híres hadiútja, mely a Badacsony lábánál haladt el, és máig „Római út” néven ismert.

A szőlőművelés virágkora a Badacsonyi borvidéken Mátyás uralkodása idején kezdődött. Az igazi hírnév a borvidék számára a XVIII.-XIX. században jött el, ekkor zajlott a legintenzívebb fejlődés, és számtalan pince, présház épült, melyek többsége még ma is épen áll. Az 1875-ben bekövetkezett filoxéra vész nagy törést eredményezett a szőlőtermesztésben, és az ültetvények közel 65%-a elpusztult. A tóparthoz közeli területeket nem telepítették újra, inkább üdülőtelepüléseket hoztak létre. A filoxéra vész után megkezdték a károsodott ültetvények helyreállítását, támfalakat építettek, teraszokat hoztak létre.

A II. világháború után a hegyoldal ültetvényei a Szőlészeti Kutató Intézet és Állami Gazdaság birtokába kerültek. A szőlőtermesztés és bortermelés válságából a nagyüzemi telepítések és fejlesztések jelentették a kiutat. A XX. század végén a borászat fejlődése lassú ütemben zajlott, mivel az üdülés egyre nagyobb szerepet kapott a térségben. A rendszerváltás után a Badacsonyi borvidéken a szőlőterületek felaprózódtak, az ültetvények egy része elhanyagolttá vált.

A 1990-es években a szőlőterületek tulajdonviszonyai megváltoztak, újra magánkézbe kerültek, és a borászatok is átalakultak. A borvidék borászatára a „kisebb” családi pincészetek kialakulása és a nagyüzemek magánkézbe kerülése volt jellemző. Az egyre nagyobb számban működő családi pincészetek modern ültetvényeket igyekeznek fenntartani, az idős ültetvényeket felfiatalítani, és kiváló minőségű borokat előállítani.

Oszd meg másokkal!

Kapcsolódó termékek

Nézz körül a kapcsolódó termékek között