, , |

Hogyan kóstoljunk fehérbort?

Nézzünk néhány fontos alapszabályt sokak kedvence, a fehérbor fogyasztásával kapcsolatban.
Fontos kiemelnünk, hogy a következőkben a két meghatározó típusról, a könnyed, reduktív, gyümölcs-hangsúlyos valamint a hordós érlelésű (hagyományos), testes, komplex fehérborokról lesz szó.

Lépések

1. Környezet

A jól behűtött fehérborok barátok és szeretteink társaságában esnek legjobban. Egy derűs, tavaszi vagy nyári napon nem csak a hangulatunk lesz vidámabb, de a bor minden kortya is jobban esik majd.

2. Pohár

Az ízek, illatok és aromák maximális kiérzése érdekében elengedhetetlen a fehérboros pohár használata. A Spiegelau kínálatában több stílusú és vonalvezetésű speciális fehérboros poharat is talál, amely nem csak az élményhez, de konyhája designjához is hozzájárul.

3. Külső jegyek

Ahogyan már említettük, a bor első ismertetőjegyeit a külsejéből tudjuk leszűrni. A bor színe fehérbor esetében egészen a világos zöldessárgától a mély borostyánsárgáig terjed. Minél karakteresebb vagy öregebb egy bor, annál sötétebb színre vált az idő során. A bor csillogása, szín-intenzitása, olajossága és tisztasága is eltérő a hagyományos és a reduktív típusoknál.

4. Illat

Illat tekintetében a fehérborok a legváltozatosabb típusúak. A fehér virágok, friss gyümölcsök és üdítő aromák jellemzik őket. A reduktív technológia szülötteire egyértelműen a ropogósság és a légies frissesség a megfelelő leírás, míg a hagyományos eljárású társaikból árad a gazdagság, a komplexitás. Utóbbi esetében az idő végezte finomhangolások eredményeképpen egy vajas, kekszes, meleg kókuszos aroma és vaníliás lecsengés sem idegen.

5. Ízlelés

Egy jó borban az ízjegyek pontosan olyan kifinomultan jelennek meg, ahogy azt az illatból már gondolhattuk, várhattuk. Az említett virágok, gyümölcsök és frissességet tükröző citrusos aromák minden kortyot egyedivé tesznek, megfelelő étellel párosítva pedig lenyűgöző harmóniát alkotnak. Érdemes megfigyelni a jegyek sorrendjét, intenzitását és lecsengését egy-egy korty esetében.

6. Korty lenyelése

Ahogyan azt már említettük, a bor kóstolásának megkoronázása a korty lenyelése. Az alkoholfok és utóízek pontosan annyira lényegesek, mint a kóstolás közben megjelenő aromák – hiszen erre emlékszünk leginkább egy-egy tétel kapcsán.

Kiegészítő információk

Hőmérséklet

Hőmérséklet tekintetében elmondható az a nagy általánosság, hogy a fehérborok fogyasztása 10-12℃ között ajánlott, azonban tikkasztó nyári napok alkalmával ez a szám 10℃ alatt is elfogadott. A fehérborok fogyasztását mindenki azonnal a meleg időhöz köti – ez azonban a mai változatos ízlésvilág esetében közel sem kell, hogy így legyen. A testes fehérborok kiváló kiegészítői a hidegebb időszaknak, hiszen vajas, krémesen komplex jegyei az őszi és téli hűvösséget meleg jegyeikkel felejthetetlenné teszik.

Kísérő falatok

A fehérborban előforduló citrusos aromák, frissítő, zöld illatjegyek és fehér virágok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a teljes menüsorba beilleszthetők legyenek. A köszöntő falatok mellett tenger gyümölcseivel, csirkével, tejszínes ételekkel, salátákkal és természetesen sajtokkal és citromos édességekkel is maradandó élményt nyújtanak a különböző stílusok. A hagyományos eljárással készült fehér tételeket érdemes füstösebb ízvilággal rendelkező sajtokkal és sonkákkal is összekóstolni.

Oszd meg másokkal!

Kapcsolódó termékek

Nézz körül a kapcsolódó termékek között