Zelna Borászat

Wine region
Territory
16 hektár
Grape varieties
olaszrizling, szürkebarát, furmint, sárga-muskotály,rozália, zweigelt, cabernet sauvignon, cabernet franc, kékfrankos, merlot, syrah
Vineyards
Farkó-kő, Berekszél, Penke, Farkasverem
Talaj
barna erdőtalaj alatt triász kori mészkő, vulkanikus
Wine making
tartályos és hordós borkészítés egyaránt

Borászatuk története 2014-ben néhány hektár szőlővel és különböző fajtaborokkal indult. Mára kialakult birtokuk végleges mérete és szerkezete, és azt is tudják, hogy milyen fajtákból milyen borokat és házasításokat szeretnének készíteni. Balatonfüreden a Berekszél- és a Farkó-kő dűlőkből, Balatonszőlősön pedig a Penke-dűlőből készítenek borokat. Ültetvényeiken már a kezdetektől fogva organikusan gazdálkodnak, területeik pedig 2018-tól folyamatosan állnak át a minősítetten bio művelésre.
És hogy mit jelent bio-nak lenni? Például, hogy felszívódó növényvédő szerek helyett rézzel, kénnel és narancsolajjal permeteznek, a hangsúlyt pedig a megelőzésre, illetve a kondicionálásra helyezik. A természetes szerek mellett ez azt is jelenti, hogy fokozott figyelmet fordítanak a talajművelésre, a megfelelő tápanyagellátásra és a biodiverzitás megőrzésére.