Szeleshát

Wine region
Territory
57 hektár
Grape varieties
merlot, kékfrankos, cabernet franc
Vineyards
Szeles-hát, Belső-szeles, Nyéki-hegy, Kerek-hegy, Gubac-hegy
Talaj
Wine making
hordós

A család 1998-ban fedezte fel a Szeles-hát dűlőt a szekszárdi borvidék déli részén, és 2001-től 2019-ig telepítették szőlőt, így a Szeleshát Birtok szőlőterülete 57 hektárra nőtt.

A birtok legnagyobb részén merlot, kékfrankos és cabernet franc szőlőfajtákat termesztenek. Borokat modern technológia segítségével készítenek, a vörösborokat lösz falba vájt pincéikben, tölgyfahordókban érlelik. Céljuk, hogy a terroir-t tükröző, tartalmas borokat készítsenek.

A Szeles-hát mikroklímája különleges, a déli lejtő könnyen felmelegszik, és a két légtömeg keveredése hozza létre a jellemző széljárást. A terület történelme egészen a keltákig nyúlik vissza, és a rómaiak is borászkodtak itt. A bencés szerzetesek és a Habsburgok is szőlőtermesztéssel foglalkoztak.

A két világháború alatt a birtokok kicsi parcellákra darabolódtak, és a terület tulajdonjoga többször is változott. 1998-ban kezdték el újra a szőlőtermesztést, és 2019-re a birtok elérte végleges méretét.