Nyilas Birtok

Wine region
Territory
400 hektár
Grape varieties
Irsai Olivér, sauvignon blanc, muscat ottonel, cserszegi fűszeres, sárgamuskotály, chardonnay, riesling
Vineyards
Rózsás, Bába kő, Kis-Hegy, Bábaharaszt, Ereszvény, Rivéra, Toka, Lapos, Zsobrák
Talaj
vulkanikus altalaj főként termékeny barna erdőtalaj
Wine making
reduktív borkészítés, kis mennyiségben hordós érleléssel

1995-ben Dr. Nyilas János és lánya, Ilona alapították a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozó családi vállalkozást, amelybe azóta már a 3. generáció (Nóri), a nagy család és több mint 35 kollégájuk is bekapcsolódott. Mátraalján, a falu szélén, Gyöngyössolymoson lakik a közel 400 hektárnyi szőlőtőke, amelynek nagy része olyan illatos fehérbort adó fajtákból áll, mint az Irsai Olivér, a muskotály, a cserszegi fűszeres vagy a tramini, de az olyan világfajták mint pl. a chardonnay, a szürkebarát, a sauvignon blanc és a riesling is kiválóan érzi magát náluk. Emellett természetesen a saját hazai kedvenceik, az olaszrizling és a furmint sem maradhat ki a fajtaválasztékból. Kékszőlők tekintetében a kékfrankos a legnagyobb felületen termesztett fajtájuk, de hiszik, hogy a cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir és syrah fajták is csodákra képesek akár egy rozé, vagy különleges évjáratok esetében nagy vörösbor formájában is.

Családjuk éltetője a szőlő, amely már az 1700-as évektől kezdve jelen van mindennapjaikban. A bor, amely számukra nem csak élvezeti cikk, de szívből jövő kifejezése is mindannak, ami szerint élnek és dolgoznak.