Katona Borház

Wine region
Territory
43 hektár
Grape varieties
chardonnay, semillon, rajnai rizling, Irsai Olivér, muskotály, szürkebarát, sauvignon blanc, zenit, zöld veltelini, királyleányka, merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc
Vineyards
Bánom-hegy, Kishegy, Púpos, Kokas-hegy, Hosszúdűlő, Mogyorós, Rekesz, Botné, Géri, Banyászó
Talaj
lösz
Wine making
reduktív és hordós borkészítés egyaránt

A Katona Borház egy családi vállalkozás, amely jelenleg 40 hektáron termeszt szőlőt a balatonboglári borvidéken. A legjelentősebb világfajták (chardonnay, muskotály, sauvignon blanc, semillon, cabernet sauvignon, merlot) mellett igazi magyar szőlőfajtákat (leányka, Irsai Olivér) is termesztenek. A borászat munkájában fontos szerepet tölt be a második generáció, akik új színt visznek a vállalkozás életébe, ahol a technológia jól megfér a hagyományokkal.
Boraik a nyári napsugarakat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik magukban. Az eredmény: tiszta, gyümölcsízű, zamatos borok, finom savtartalommal. A szőlőt boglári pincészetükben dolgozzák fel és érlelik egészen a palackozásig, kierjedt boraik egy részét pedig budafoki pincéjükbe szállítják további kezelésre és érlelésre. Itt történik a palackozás és az értékesítés is.
Boraikat reduktív körülmények között, acéltartályokban tárolják a palackozásig, emellett készülnek náluk borok 225 literes barrique és 500 literes ászokhordókban is. Hiszik, hogy egységben az erő, a céljuk pedig az olyan borok megalkotása, amelyek fogyasztóik elégedettségére válnak, és különleges élményt nyújtanak számukra.