Hilltop

Wine region
Territory
410 hektár
Grape varieties
Chardonnay, szürkebarát, sauvignon blanc, királyleányka, Müller-Thurgau, ezerjó, Irsai Olivér,olaszrizling
Vineyards
Meleges-hegy, Gőte-oldal, Páskom, Látó-hegy, Pipacsos, Kalács-hegy, Vár-hegy, Urbankó, Keresztrét, Faragó
Talaj
barna erdőtalaj
Wine making
reduktív borkészítés

A neszmélyi borvidék még nem került olyan közel a hazai borfogyasztókhoz, hogy a dűlőket a nevükön lehetne emlegetni, de a vidékről érkező tiszta ízű és jó szerkezetű boroknak köszönhetően hamarosan már egy szélesebb közönség számára is ismerősen csenghet a Meleges-hegy, a Gőte-oldal, a Páskom vagy akár a Látó-hegy neve.
A Hilltop borászat 1993-ban, egy egykori TSZ pincében, tízezer liternyi fémtartállyal és 110 hektár rossz fajta-összetételű, elöregedett tőkével vágott neki a neszmélyi bor hírnevének újraépítésének. 410 hektáron kezdtek el szőlőt telepíteni, akkor még elsősorban a külföldi piac számára, hogy megfizethető és magas színvonalú borokat adhassanak a világnak. Ehhez szükségük volt egy XXI. századi technológiára alapozott, korszerű borászatra és egy kiváló szakértőre. Főborászunk, Kamocsay Ákos neve lett minderre a garancia. A neszmélyi borvidéken több mint kétezer éves bortörténelemre építették a borászatunkat, miután már Probus császár is szőlőtelepítésre fogta be itt az ókori Róma légióit. Később Zsigmond király, a Zichy család, majd a Pannonhalmi Apátság is tovább erősítette a szőlészet helyi hagyományait, amelyet ma a Hilltop folytat büszkén tovább.