Eskol Pince

Wine region
Territory
2 hektár
Grape varieties
Furmint, Hárslevelű
Vineyards
Kassaváros dűlő, Nyergesek-dűlő, Pipiske-dűlő, Vároldal-dűlő
Talaj
A dűlők talajszerkezete változatos. Jellemző közetei a miocén korú szürke andezit, az andezit- és riolittufa, a riolittufás erdőtalaj, másutt a tufás-agyagos talaj. Az Andok (Andes) hegységről elnevezett kiömlési magmás kőzet, az andezit a Kárpát-medence egyik leggyakoribb vulkanikus kőzete, de más bolygókon – például a Marson – is előfordul.
Wine making
Kézi szüretelés. Acél tartályos erjesztés.

A borászatot 2021-ben alapították a Tokaj-Hegyaljai borvidéken, Tállyán. Jelenleg 2 hektáron gazdálkodnak és készítik boraikat. Hiszik, hogy minőségi bor csak és kizárólag minőségi szőlőből készülhet, ezért dűlőiken szigorú hozamkorlátozást és évközbeni fürtválogatást alkalmaznak. A borkészítés modern acéltartályokban történik, amelyet kézi szüret előz meg. A szőlőket kíméletesen préselik, majd irányított technológiával erjesztik. Évjárattól függően a borokat 4-6 hónapig finomseprőn tartják.
Forster feljegyzései szerint a Hebron völgyben oly nagy fürtök teremnek, hogy azoknak ép állapotban való tovahordásához 2 egyén szükséges. Ez beigazolja azon bibliai mondát is, mely szerint a Mózes által kiküldött tudakozódók, a Hebron völgyben az Eskol patak mentében olyan nagy szőlőfürtre akadtak, hogy azt kettőjüknek kellett Mózes elé vinni, hogy ezen ország termékenységét előtte bebizonyíthassák.
Az ESKOL Pince borainak címkéjén, a „tejjel és mézzel folyó” Kánaán földjén, Eskol völgyében lemetszett, óriási szőlőfürtöt rúdon cipelő két alakot ábrázoló rajzot láthatunk. A férfiak útiránya – balról jobbra – jelzi, hogy a szőlőből immár a tábor felé, a jó hírekre szomjúhozó Mózeshez tartanak.
Az ESKOL Pince boroscímkéinek rajza ezt a csodás bibliai jelenetet, a kánaáni óriás szőlőfürt rúdon szállítását örökíti meg.

Related products

Also check out more related products