Borvidék
Balatonboglár
Terület
90
Szőlőfajták
Irsai Olivér, olaszrizling, rajnai rizling, chardonnay, sauvignon blanc, kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon
Dűlők
Kokashegy, Ibituba, Csirip-tető, Bánomhegy, Borszérű
Talaj
vastag lösztakaró, ezen, főként agyagbemosódásos barna erdőtalajok
Borkészítés
reduktív és hordós borkészítés, tradicionális pezsgő egyaránt
A Bujdosó család 90 hektár szőlőt művel a Balaton déli partján, a változatos Somogyi-dombság kiemelt adottságú dűlőiben. Három generáció osztozik a pincészet feladatain. A pincénél fehér fajtákat találunk a területek 60%-án. Olyan helyi, hungarikum fajtákkal dolgoznak, mint az olaszrizling, az Irsai Olivér, a királyleányka vagy a kékfrankos. A pezsgő egyre hangsúlyosabb szerepet játszik a pince életében, tradicionális pezsgőjük mellett évjáratonként három különböző gyöngyözőbort készítenek, és 2020-tól többféle pét-nattal is kísérleteznek. Vallják, hogy mindig van lehetőség fejlődni, ezért rendszeresen járnak hazai és külföldi tanulmányutakra. A szőlőművelést szeretnék a lehető legmagasabb szintre emelni, törekszenek a vegyszermentességre. Keresik azokat a fajtákat, amelyek a kor és a klímaváltozás kihívásaira megadják a választ. A család a Balaton és a vitorlázás szerelmese, Feri és Zsiga a Pannónia 70-es cirkálóval a balatoni vitorlás versenyek állandó résztvevője.