Villa Sandahl

Borvidék
Terület
10 hektár
Szőlőfajták
Rajnai Rizling
Dűlők
Kezdet, Magány, Püspökudvar, Püspökkert, Grófdomb
Talaj
vulkanikus kőzet - bazalt, pannon homok
Borkészítés
reduktív borkészítés

A Villa Sandahl pincészet 2004 óta foglalkozik borkészítéssel a Balaton északi partján elterülő legmagasabb tanúhegyen. Az alapító svéd testvérpár egy dologban már a kezdetektől fogva egyetért: a cél nem lehet más, mint kiemelkedő minőségű borokat készíteni. Ehhez pedig olyan kiváló adottságú dülők szőlőire van szükség, amilyenek például a vulkanikus Badacsony-hegyen is találhatók. A közvetlenül a Balatonra néző, déli fekvésű, meredek dűlőkön olyan szőlőfajta alkalmazása szükséges, amely jobban bírja a meleget, és a szárazságot. A későbbi érésű, határozottabb savszerkezettel bíró rajnai rizling tökéletes párosításnak bizonyult a helyi mikroklímával és a vulkanikus talajjal.