Tóth Ferenc Pincészet

Borvidék
Terület
30 hektár
Szőlőfajták
leányka, királyleányka, kékfrankos, kadarka, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir
Dűlők
Síkhegy, Almagyar, Marinka, Cigléd
Talaj
Vulkanikus alapkőzeteken agyag, agyagbemosódásos talaj, barna erdőtalaj.
Borkészítés
Reduktív és hordós borkészítés egyaránt.

Pincészetük 30 hektáron gazdálkodó többgenerációs családi birtok az egri borvidéken, amely jövőre ünnepli megalapításának 40. évfordulóját. A borkészítésnél fő szempontjuk a régi egri ízvilág megőrzése mellett a jelenlegi legmodernebb technológiák ötvözése a hagyományokkal. A birtokra jellemző, hogy a szőlőtelepítéstől a borpalackozásig mindent saját maguk végeznek, így az egész folyamatot az irányításuk alatt tartják. A szőlőfeldolgozás hagyományos és reduktív módszerekkel történik, a fehérborok nagy része pedig irányított erjesztéssel készül. A vörösborokat héjon erjesztés után lefejtik 1,5-2 évre hagyományos tölgyfa hordókba, majd még legalább féléves palackos érlelés után mutatják be.