Katona Borház

Borvidék
Terület
43 hektár
Szőlőfajták
chardonnay, semillon, rajnai rizling, Irsai Olivér, muskotály, szürkebarát, sauvignon blanc, zenit, zöld veltelini, királyleányka, merlot, pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc
Dűlők
Bánom-hegy, Kishegy, Púpos, Kokas-hegy, Hosszúdűlő, Mogyorós, Rekesz, Botné, Géri, Banyászó
Talaj
lösz
Borkészítés
reduktív és hordós borkészítés egyaránt

A Katona Borház egy családi vállalkozás, amely jelenleg 40 hektáron termeszt szőlőt a balatonboglári borvidéken. A legjelentősebb világfajták (chardonnay, muskotály, sauvignon blanc, semillon, cabernet sauvignon, merlot) mellett igazi magyar szőlőfajtákat (leányka, Irsai Olivér) is termesztenek. A borászat munkájában fontos szerepet tölt be a második generáció, akik új színt visznek a vállalkozás életébe, ahol a technológia jól megfér a hagyományokkal.
Boraik a nyári napsugarakat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik magukban. Az eredmény: tiszta, gyümölcsízű, zamatos borok, finom savtartalommal. A szőlőt boglári pincészetükben dolgozzák fel és érlelik egészen a palackozásig, kierjedt boraik egy részét pedig budafoki pincéjükbe szállítják további kezelésre és érlelésre. Itt történik a palackozás és az értékesítés is.
Boraikat reduktív körülmények között, acéltartályokban tárolják a palackozásig, emellett készülnek náluk borok 225 literes barrique és 500 literes ászokhordókban is. Hiszik, hogy egységben az erő, a céljuk pedig az olyan borok megalkotása, amelyek fogyasztóik elégedettségére válnak, és különleges élményt nyújtanak számukra.