Illés Borászat

Borvidék
Terület
7,6 hektár
Szőlőfajták
Olasz rizling Rajnai Rizling, Sauvignon blanc, Sárgamuskotály, Kékfrankos, Cabernet Franc
Dűlők
Fenyős domb, Bodok
Talaj
pannon agyagos-homokos üledékek, bazalt és bazalttufa törmelékkel keveredve
Borkészítés
Reduktív és hordós borkészítés egyaránt

Borászatukat 2020-ban alapították. Területeik a Csobánc-Káptalantóti területen helyezkednek el. Jelenleg 7,6 hektáron dolgoznak, amiből 4,8 hektár termőterület, a többi pedig új telepítés. Az ökológiai termesztés előtérbe helyezésével céljuk a minőségi borszőlőtermelés és bor előállítása. A reduktív borok mellett hordóban erjesztett és érlelt tételeket is készítenek, amelyekhez magyar, osztrák és francia tölgyfa hordókat használnak.
A tradicionális borkészítés módszereit kombinálva a modern borászati technológiával készült boraikkal igyekeznek a hagyományos és a modern fogyasztói igényeket egyszerre kielégíteni. A kézi szüretnél gondosan válogatják a fürtöket, amelyet korszerű és kíméletes feldolgozás követ. A préselést követően irányított technológiával erjednek boraik, amelyhez csak növényi alapú kezelőanyagokat alkalmaznak. Borászuk Illés Anita, aki már 4. éve vezeti a pincészetet. Távlati céljaik között szerepel a minőség javítása a szőlőterületeken, és hogy ezáltal a borokon keresztül megmutathassák a badacsonyi borvidékre jellemző karaktert.