Fehérvári Borbirtok

Borvidék
Terület
30 hektár
Szőlőfajták
juhfark, furmint, sárfehér, sárga muskotály, tramini, rizling, hárslevelű, pinot noir, sirah
Dűlők
Aszó, Bárótag, Séd, Felsőhegyalja, Szent Márton, Százforduló
Talaj
vulkanikus talaj, homok, agyag, bazalttörmelék
Borkészítés
reduktív és tölgyfahordós érlelés, tradicionális pezsgőkészítés

Különleges ízélmény a Somló legjavából.
A Fehérvári család és a Somló kapcsolata egészen 1545-ig nyúlik vissza. A családi birtokkal együtt az emberöltők alatt felhalmozott tudás és tapasztalat is a hagyományt követve apáról fiúra száll. A tradíciók megőrzése és továbbvitele meghatározó alappillére működésüknek, boraikat és pezsgőiket is ebben a szellemben készítik. A múlt tapasztalatainak és a jövő előremutató ötleteinek kézfogása teszi kivételessé és gazdaggá az általuk készített italokat, amelyek között a Nagy-Somlói borvidékkel ismerkedők épp úgy megtalálhatják kedvencüket, mint azok a tudatos fogyasztók, akik a Somló igazi szépségét és esszenciáját keresik.
Munkájuk egészét a tradíció és az innováció kettőse hatja át, és ez a különleges kapcsolat, a múlt tapasztalatainak és a jövő előremutató ötleteinek kézfogása teszi igazán különlegessé, szerethetővé boraikat.
A Fehérvári Borbirtok igazi ereje és különlegessége a kisléptékű működésben, valamint a tudás, a szakértelem nyújtotta szabadságban rejlik. Borászatuk méretének, felszereltségének köszönhetően bátran, kompromisszumok nélkül, szabadon újíthatnak.
Büszkék rá, hogy őket nem köti a nagyipari keret. Ezáltal rugalmasan tudnak felelni az újabb és újabb kihívásokra, úgy, hogy közben lehetőségük nyílik megőrizni és tovább vinni elődeik hagyatékát. Folyamatos fejlődés, a borászat tudományával szembeni alázat és a soha szűnni nem akaró kíváncsiság hajtja őket.
Szemléletükkel szeretnének jó példát mutatni a körülöttük élő kisebb termelőknek, birtokoknak is. Hitük szerint e piciny borvidék fennmaradásának a sokszínűség, a teremtő újítás lehet záloga.