Dézsma Pince
A Dézsma Pince egy 2013-ban indított családi vállalkozás. A pincészet idilli környezetben, Balatonszárszó egyik legöregebb és legszebb részén található. A minőségi fehérborokat saját termelésű szőlőből készítjük. A friss, könnyed, és a testesebb borok is megtalálhatók kínálatunkban.
Balatonszárszó egy kis gyöngyszem a Dél-Balaton régióban, amely rengeteg értéket rejt magában. Családom története az 1600-as évekig vezethető vissza erre a borrégióra, ahonnan az elsődleges kötődésem is származik.
2007-ben vásároltam meg az Ebhegyen található borospincét, mely a balatoni borrégió részeként gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet.
Az 1600-as években épített pince elsődlegesen a Tihanyi Apátság dézsma borospincéjeként működött, amelyre szintén visszautal borászatunk mai elnevezése. Így lettünk mi Dézsma Pince.
Jelenlegi termőterületünk 2 hektár, mely a balatonszárszói Ebhegyen és Kötcsén a Sagar dűlőben fekszik.
Termesztett szőlőfajtáink a következők: furmint, hárslevelű, olasz rizling, merlot és cabernet franc.
Évente körülbelül 10 – 12 000 palackozott bort készítünk. Legfontosabb célunk, hogy minőségi borainkon keresztül megmutassuk a helyi dűlőkben rejlő egyedi és kihasználatlan értékeket. Az Ebhegyen található borospincénk a tradicionális borkészítés színhelye, ahol vörös borainkat a barrique hordók mellett flexcube tartályban is erjesztjük, valamint addig érleljük, amíg el nem nyerik jellegzetes jegyeiket. Az 1600-as években készült pince remek éghajlati adottságokkal rendelkezik a borok érlelésére és tárolására, így ezt kihasználva építettük ki a bortermeléshez szükséges helyszínt is.
A fehér és rozé borainkat Balatonszárszó közepén egy régi malom épületből alakított üzemünkben készítjük el, reduktív-hűtött technológiát használva.
Boraink elnevezése általában kötődik az életünkhöz, környezetünkhöz, mint például a Szárszónak is 1 a vége, a Szemesnek áll a világ, a Földvár felé vagy az Elizabeth&Tailor. Furmint-hárslevelűből többféle stílusban készítünk borokat: könnyű, redutív, csendes vagy bubis; tartalmasabb hordós érlelésű vagy késői szüretelésű borok egyaránt megtalálható kínálatunkban; 3 éve először készítettünk vörösbor technológiával narancsbort, mely az eddigi tapasztalatok szerint egy új más karakterű, ízgazdagabb arcát tudja mutatni a furmintnak, a Sagar dűlőnek. Borversenyeken is arany minősítést ért el- Kötcse-Szólád hegyközségi, Balatonboglári borvidéki borversenyen is.
A boraink megjelenése szintén rendkívül fontos szempont számunkra, éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk termékeink egyediségére.
2020-ban megnyitottuk Drink&Shop elnevezésű üzletünket a régi malomban, melyet elneveztünk Esszencia háznak, ahol elviteles vásárlásra és helyben fogyasztásra is van lehetőség. Szezonon kívül csak pénteki és szombati napokon, nyáron viszont mindennapos nyitvatartással várjuk kedves vendégeinket.