Demeter Borászat

Borvidék
Terület
8 hektár
Szőlőfajták
Hárslevelű, kékfrankos, turán, cabernet franc
Dűlők
Fed hegy, Merengő, Nagyaszó
Talaj
Tufakő tartalmű barna erdőtalaj, Tufa alapkőzet
Borkészítés
Fahordós borkészítés kevés reduktív technológiával

A kapcsolat a Kőlyuk pincesorral, ahol a mai borászat működik az I. világháború előtti időszakra tehető, mikor a család üknagyapája, saját kézzel pincét vágott ezen a területen, amely pince a mai napig megtalálható a pincesoron. Ez a pince történelmi jelentőségű is egyben, hiszen a család a II. Világháborút itt vészelte át sértetlenül.
A család a mai napig itt készíti borait a mára már 110 méter hosszúan az Eger déli részén fekvő Kőlyuktető alatt húzódó pincében, ami 2001-ben „Az Eger legszebb pincészete” díjat is elnyerte.
Ma 7,5 ha-on gazdálkodnak Eger határában. Évente 80 ezer palack bort készítenek, a gazdaság teljes mértékben kézi szőlőművelésen alapszik.
1996-ban modern módon kezdtek szőlőt művelni, bort készíteni.
Az első palackos boruk 1999 évjárat volt. Azóta eltelt egy kis idő és az akkor „lázadó borász”-ként ismert Demeter Csaba sokat szelídült az évek alatt. Ami viszont az első pillanat óta nem változott, az a megújulásra való hajlama, a kísérletező kedve és a tökéletesre való törekvései.
Az egészséges környezet iránti folyamatos vágya vezet oda, hogy a borászat elindult a biogazdálkodás felé vezető úton:

• Folyamatosan állnak át a bio szőlőművelésre és borkészítésre
• Visszavesznek a hasznát borospalackjainkat és újra felhasználják azokat
• Újrahasznosított papírból készülnek a boroscímkék és kiadványok
• Mennyiségi kedvezménnyel jutalmazzák, mikor valaki 18 palack bort vásárol egyszerre így csökkentve a fuvarozás általi környezeti terhelést
• Biológiailag lebomló tisztítószereket használnak ahol csak lehetséges
• Külön gyűjtik a környezetet terhelő melléktermékeket pl. borseprő
• Az energiatakarékosságra törekszenek
A hagyományos módszerek alkalmazása mellett modern, fenntartható borászatot építenek a minőség iránti maximális elkötelezettséggel.