Csutorás Pince

Borvidék
Terület
Szőlőfajták
kadarka, kékfrankos, cabernet franc, olaszrizling, furmint, pinot noir
Dűlők
Almagyar-Érseki Szőlőbirtok, Síkhegy, Kerekszilvás, Pajdos-tető
Talaj
barna erdőtalaj, tufa szerkezetű, homogén talaj
Borkészítés

A pincészetet id. Csutorás Ferenc alapította 1933-ban, és a munkát a rendszerváltás óta ifj. Csutorás Ferenc vezeti. Nagyapja szellemi örökségét követve, az elmúlt húsz évben a pincészet több átalakuláson is keresztülment, hogy rátaláljanak az egri borvidék és a Csutorás pince lényegére.

A tufa a naturális bor előfeltétele.
Az évek során ifj. Csutorás Ferenc meggyőződött arról is, hogy borvidékük egyik legnagyobb adománya a tufapince. Azt mondhatják, hogy a természet is besegít, és így lehetőségük van naturális borokat készíteni. A pince teljesen zárt mikroklímája segíti a spontán erjedést és az almasav lebomlását, a hőmérséklet pedig állandóan 13-15 fok, ami ideális az erjesztésre és az érlelésre egyaránt. Ez olyan egyedi, istenadta, szerencsés adomány, amely előfeltétele a naturális borkészítésnek, így nem is tehetnek mást, mint hogy élnek az adományukkal, és igyekeznek megmutatni, milyen bor készül, amelyet csak a minimális és szükséges külső befolyás ér.
Az elmúlt nyolcvanegy év során az is kiderült, hogy a pincében a tíz és harminc mázsás fakád az ideális az erjesztésre. Fakácikat és fakádakat vásároltak, ezekben erjesztik a vörös cefrét, majd tíz hektós tölgyfahordókban érlelik. A fehér szőlőt tölgyfahordóban erjesztik és érlelik.
A három pinceágban első a hagyomány, a rend és a tisztaság. Az egri tufakőből épült borház homlokzata viszont szándékosan a XXI. századot idézi, hogy a vendégek lássák és érezzék: a Csutorás pincészetben nemcsak szlogen a hagyomány és haladás.