Budaházy Fekete Kúria Pincészet
A birtokközpont Erdőbénye szívében, az 1650-ben épült Budaházy-Fekete Kúriában található. A család 1996-ban újította fel az épületet, majd 2012-ben megalapították a borászatot. Álmaik megvalósítása közben mindig a fenntarthatóság és a természet tisztelete jelentette számukra a legfőbb irányvonalat, így már a kezdetektől BIO művelést alkalmaznak, és boraikat mesterséges adalékanyagoktól mentesen készítik.
2018-ban a borászat hivatalosan is BIO minősítést kapott, 2020-tól pedig a birtokközpontban megnyitotta kapuit a Kúria Bisztró, amely a természetes helyi alapanyagokból készült bisztró ételek mellett a legjobb erdőbényei borokkal várja vendégeit.
A Budaházy-borok készítése közben az elsődleges cél mindig a szőlő fajtajellegének és gyümölcsösségének megőrzése. A borok nagy százaléka tartályban erjed és érik, teljesen reduktív körülmények között. Céljuk, hogy boraik a lehető legkevesebb beavatkozás mellett, a legtermészetesebb formájukban kerüljenek a fogyasztókhoz.
Tokaj csodálatos borainak csak segítségre van szüksége és odafigyelésre, hogy igazán finom legyen, és azért dolgoznk, hogy a must amíg borrá érik addig a legkevesebb külső beavatkozás és lehetőleg semmilyen idegen anyag ne kerüljön a borba.
A legmodernebb gépek használatával próbálják megőrizni azokat az aromákat és ásványosságot, melyek méltán tették világhírűvé és utánozhatatlanná a tokaji szőlőskerteket. Az érlelés, erjesztés gönci és szerednyei, 3 évet szárított zempléni tölgyből készült fahordókban, illetve saválló tartályokban történik a választott technológia függvényében.
Hegybe vésett erdőbényei pincéikben, melyek közül egyik, az 1650-ben épült Budaházy-Fekete Kúria alatt helyezkedik el, érlelik tökéletesre boraikat. Fontos számukra, hogy a piacra kerülő borok már legszebb arcukat mutassák a bor szerelmeseinek, ezért palackozás után még visszakerülnek több száz éves pincéinkbe, ahol kipihenhetik a palackozás okozta „stresszt”.