Borbély

Borvidék
Terület
23 hektár
Szőlőfajták
Furmint, Irsai Olivér, Kéknyelű, Muscat Ottonel, Olaszrizling, Pinot noir, Rajnai rizling, Rózsakő, Szürkebarát (Pinot gris), Zeus
Dűlők
Badacsony, Csobánc, Gulács, Tóti és Bács hegy
Talaj
vulkáni talaj
Borkészítés
nagyfahordós

A badacsonyi táj mellett a szőlő és a bor tisztelete és szeretete határozta meg a Borbély család szakmaválasztását. 1981-ben telepítették első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon, ekkor még nem sejtve, hogy a későbbi birtok központ alapjait tették le. A Borbély Családi Pincészetet több generációs családi hagyományú szőlőtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva alapították újjá 1996-ban. 23 hektáros családi birtokukon a borvidékre jellemző kiváló szőlőfajtákkal, kiemelkedő dűlőikkel, valamint a modern és tradicionális technológiák segítségével törekednek a frissebb stílusútól az egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borok termelésére.
Szőlőültetvényeik a Badacsonyi borvidéken, a Badacsony, a Gulács, a Csobánc, a Bács és a Tóti hegyek napsütötte lankáin terülnek el. Ültetvényeik részben fiatal, új telepítések, részben idősebb területek, egészen az 50es években telepítettig. Pincészetükben a modern technológia alkalmazása mellett ragaszkodnak a hagyományokhoz, így boraik ászokhordós érlelés után kerülnek palackba. Boraikban megtalálható az érett szőlő gyümölcsös illata, zamata és a vulkáni talaj adta minerális, terroir jelleg. Kezdetektől fogva fontosnak láttják, hogy első sorban a helyi, a borvidékre jellemző fajtákkal dolgozzanak, ezen fajtákból a jó ivású, mindennapok borain túl, termőhely hangsúlyos, hordós válogatásokat is készítsenek.
Látva a borturizmus fejlődését és a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartás fontosságát, a birtokon idővel kialakítottak egy hangulatos borházat és vendégházat is, ahol a borozgatásban megfáradt borbarátok egész évben megpihenhetnek.