Bogdán Birtok

Borvidék
Terület
17 hektár
Szőlőfajták
Juhfark, olaszrizling, hárslevelű, rizlingsziváni, tramini
Dűlők
Szent-Ilona, Százforduló
Talaj
Vulkanikus kőzetmaradványokkal kevert, gazdag, barna erdőtalaj.
Borkészítés
Reduktív és nem reduktív tartályos érlelés és hordós bor készítés.

A Bogdán Birtok a Somlón, a maga 20 hektáros, dinamikusan fejlődő családi vállalkozásával a hegy egyik legnagyobb termelője. A szőlőművelést a család immáron ötödik generációja viszi tovább. Az ifj. Bogdán József – a birtok jelenlegi ügyvezető igazgatója – érettségi ajándékként 300 négyszögöl területet kapott, amin felújították a pincét, betelepítették szőlővel, majd elkezdték a szomszédos területeket felvásárolni, így kibővültek 700 négyszögölre. A 80-as évek végén a Badacsonyi Állami Gazdaság felszámolását követően további területeket vettek, mert akkorra kialakult, hogy Levente és Lehel – az ötödik generáció tagjai – a későbbiekben a szőlészettel foglalkoznak. A birtok növekedésével egyre bővült a hozzá ezer szállal kötődő szomszédi és baráti kör, finomra szőve a Somló társadalmi szövetét. Ez az a történelem, amely áthatja a Bogdán Birtok jelenét, mindennapjait, és soha nem engedi szem elől téveszteni a gyökereket.
A Bogdán Birtok filozófiája a hagyományok tiszteletén túl egy modern és világszínvonalú bor előállításán alapszik. Nagyapáik bölcsességeit megőrizve és a legkorszerűbb technológiákat felhasználva készítik a Somló-hegy legjobb nedűit, fahordós és reduktív technológiákat ötvözve. Különleges minőségű borokat alkotnak elérhető áron. Számukra a minőség nem luxus, hanem alapvető érték, amit igyekeznek minden adandó alkalommal túlteljesíteni.
Döntő szerepet tulajdonítanak a borok pincénél történő értékesítésének és a személyes eladásnak. A Bogdán Birtok egy igazi családi birtok, ahol az egyes generációk értékei találkoznak. Ez a harmónia tükröződik fiatalos, friss boraikban is, és teszi széles körben kedveltté őket.