Almagyar Érseki Szőlőbirtok

Borvidék
Terület
3,5 hektár
Szőlőfajták
olaszrizling, mézesfehér, lúdtalpú, kereklevelű és ménesi kadarka, furmint, menoir, leányka
Dűlők
Kerekszilvás dűlő, Sík hegy dűlő, Pajdos dűlő, Almagyar dűlő
Talaj
miocén korú riolittufa
Borkészítés
Ászokhordókban és fakácikban spontán erjesztéssel, mellőzve a technológiai beavatkozásokat.

Az Almagyar Érseki Szőlőbirtokot az Almagyar-domb kivágásra ítélt, 100 éves érseki dűlőjének megmentésére hozták létre 2009-ben. A 3,5 hektáros szőlőbirtokon a megmentett érseki szőlő mellett saját klónszelekciókkal és olyan ültetvényekkel dolgozik, mint a szelektált olaszrizling, a mézesfehér, a lúdtalpú, kereklevelű és ménesi kadarka, a furmint vagy a menoir, valamint a 60 éves leányka ültetvény. Birtokán 2014-ben nyílt meg a Borkemping és Venyige Spa, ahol a szőlőtőkék közé telepített borterasszal, 4 személyes, komfortos bungalókkal, lakókocsi- és sátorhelyekkel, naturális boraival, ételekkel és a Nagy Eged látványával várja vendégeit. Eger első osztályú dűlőiről összesen 8 hektárról szüretel. Naturális borai Csutorás Ferenc pincéjében készülnek ászokhordókban és fakácikban spontán erjesztéssel, mellőzve a technológiai beavatkozásokat. Borai számos hazai és nemzetközi díjat nyertek, birtoka 2014-ben elnyerte a Média Építészeti díját, a nemzetközi Piranesi díjat és a Pro Architectura díjat.