A Hernyák Birtok és az Etyeki Eredetvédett Pezsgő
Etyek a következő években a pezsgőivel tudja majd vastag vonallal felrajzolni magát Magyarország bortérképére. A Hernyák család elkötelezetten hisz az Etyeki Pezsgő jövőjében. A legfiatalabb generáció több alkalommal töltött el szakmai gyakorlatot Champagne-ban, ahonnan a kulisszatitkokon túl a szőlő és a buborékok szeretetét is hazahozta. Francia szaktanácsadóik segítenek abban, hogy megtalálják a legmegfelelőbb szőlőalapanyagot és technológiát ahhoz, hogy pezsgőik ne csak utánozzák a legnagyobb házak italait, hanem a jövőben önálló egyediséggel rendelkezzenek.
Az elismert világfajták, Chardonnay és Pinot Noir mellett nagy szerepet szánnak a pinot család másik tagjának, a Pinot Blanc-nak is. Pezsgőikben fontos szerepet szánnak az érlelésnek. Két éves palackos érlelésnél előbb nem degorzsálják őket, hiszik, hogy egy palackos erjesztésű pezsgő elvárt kvalitása az érleltség.
A Hernyák Birtok kezdetektől részt vesz és támogatja az Etyeki Eredetvédett Pezsgő megalakulását, mely a jövőben a borvidék legelőremutatóbb közösségi munkájának a gyümülcse lesz.
Hernyák Brut 2021
Ez a pezsgő a pincészet legnagyobb kihívása, egyben maga a valóra vált álom. Húszon éve dédelgetik az álmukat, hogy Etyek történelmileg is elismert termékét, a pezsgőt, a birtokukon is életre keltsék.
Chardonnay, Pinot Noir és Pinot blanc házasítása egyenlő arányban. Ezek a fajták képesek életre kelteni Etyeken is azt a pezsgő karaktert, amit méltán szeret a világ.
Érlelésből származó jegyek, keksz, croissant, briós, vajasság, valamint rémes habzás, hosszantartó buborékok jellemzik.
Fogyasztása a könnyed előételeken túl, a halas, tengeri herkentyűs ételek mellé fokozottan ajánlott, de egy kevésbé édes desszert mellé is kiváló választás lehet.
Hernyák Brut Rosé 2021
A birtok rosé pezsgője. Az alapját egy Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Blanc fehér házasítás adja. Ezt pörgették fel egy kis vörös Pinot-val, hogy mind színében, mind ízeiben ébresszen egy kis piros bogyós érzetet.
Klasszikus egészfürtös préselést kapott, acéltartályos első és hagyományos palackos második erjesztést. 36 hónapot töltött a seprőn degorzsálás előtt.
Készült mindösszesen 700 palack