Csordás-Fodor Pincészet

Borvidék
Terület
9 hektár
Szőlőfajták
juhfark, olaszrizling, chardonnay, kékfrankos
Dűlők
Talaj
vulkanikus
Borkészítés
reduktív borkészítés tölgyfa hordós érleléssel

A Csordás Fodor Pincészet családi vállalkozás, tulajdonosai Csordás Sándorné Fodor Piroska és fia, dr. Csordás Sándor.
A család közel 10 hektáros ültetvényen több generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Az ültetvények az elmúlt években megújultak. Juhfarkot, Olaszrizlinget, Furmintot, Chardonnay-t, Traminit, valamint Kékfrankos szőlőfajtákat termelnek. A borok markánsan tükrözik a somlói borra jellemző íz és illatjegyeket: gazdag mineralitás, magas extrakt tartalom, hangsúlyos savgerinc és magas alkohol, ami egyedülállóvá és hosszan eltarthatóvá teszi őket.
A metszés, a zöldválogatás, a szüret hagyományosan, nagy szakértelemmel , kézzel történik. A szőlő feldolgozása, a szedést követően 1-2 órán belül elkezdődik. A must ülepítés után hűtőtartályba kerül, ahol lezajlik az irányított erjesztés. Ezt követi a tölgyfahordós érlelés és végül az optimális időben történő palackozás . Évente közel 25000 palack fektetve várja a címkézést és a szállítást.
A borokat a Nemzeti Borkiválóságok Program keretében fehérbor kategóriában 2015-ben és 2016-ban is négy csillaggal értékelték, valamint a Prestige Reserve Budapest borklub aranyérmét is elnyerték.
A pincészet a hagyományos műveléssel, saját területen szeretné megmutatni a Somlyó értékeit. Céljuk, hogy az ország legkisebb borvidékét széles körben megismertessék és megkedveltessék az igényes hazai borfogyasztókkal.