Haraszthy Pincészet

Borvidék
Terület
123 hektár
Szőlőfajták
Irsai Olivér, sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir, zenit, Királyleányka, szürke barát
Dűlők
Öreg-hegy
Talaj
Mésztartalmú barna erdőtalaj, mészkő alapokon
Borkészítés
Reduktív és hordós borkészítés egyaránt

A Haraszthy Pincészet sokkal több, mint szőlő és bor: kikapcsolódás, változatos programok, feledhetetlen élmények, egyedi gasztronómiai világ, szabadság, barátság és szerelem.
A borászatot 1996-ban az argentin származású, de Kaliforniában és Magyarországon is otthonosan mozgó Carlos Coelho alapította Etyeken, az Öreghegyen. A pincészet névadója Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlőkultúra atyja, aki példát állított fel azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Az elmúlt két és fél évtized során a Haraszthy Pincészet ezt az értékrendet szem előtt tartva készíti karakteres boraikat borászuk, Pázmányi Dániel vezetésével.
Jelenleg 123 hektáron gazdálkodnak, ezzel a Haraszthy Pincészet az Etyek-Budai borvidék második legnagyobb szereplője. Területeik közel 10%-a az etyeki Öreghegyen, a pincészet közvetlen szomszédságában található, ütetvényeik többi része pedig Válon, ahol nagyrészt új telepítésű szőlővel dolgoznak. Válnak különösen fontos helye van a pincészet életében, ezért céljuk, hogy a hiányzó tőkéket pótolják, a régi területeket pedig újratelepítsék, valamint új ültetvényeket hozzanak létre, előtérbe helyezve a fenntartható fejlődést. Az Etyeken található hagyományos magyar fajták mellett Burgundia fő szőlőfajtáinak helyi, etyeki tökéletesítésével is foglalkoznak.