Furmint Február
Egy kicsi, lelkes, Tokaj-rajongó társaság jóvoltából 2010 óta aktív a kezdeményezés, miszerint februárban minden az egyik legkedveltebb és legsokoldalúbb magyar szőlőfajtáról, a furmintról szól. Éttermek, kereskedők, szakmabeliek egyszerre beszélnek a furmintról és helyezik fókuszba.
Számos kisebb kóstolót és nagyobb seregszemlét tartanak Furmint-témában nemcsak Magyarországon, hanem már a Világ egyre több országában is.
A furmint a legújabb kutatások értelmében Hegyalján kialakult szőlőfajta, mely mára a borvidék legelterjedtebb fajtája (60%), igen sok helyi változattal. Száraztól édes aszúborig sokféle borstílust képes megjeleníteni. Száraz borokban általában neutrális karakterű, erőteljes savú és a termőhelyi sajátságokat bemutatni képes szőlőfajta, a gyümölcsösség általában birsalmás jellegként jelenik meg. A fajta neve először 1611-ben, egy erdőbényei református egyházlátogatási jegyzőkönyvben fordul elő.
A furmintot sokszor a tokaji aszúval társítják, hiszen ennek a híres édes bornak a legtöbbje furmint szőlőből készül. Az Aszú Tokaj legegyedibb borkülönlegessége. A szőlő aszúsodásának elengedhetetlen feltétele a hűvös őszi reggeleken a környékbeli folyókról a szőlőre leszálló köd. Ami az éretlen bogyón szürkepenész, az az érett, töppedt bogyókon nemesrothadás. A megrepedt és a gomba működése révén vizet vesztő, cukorban koncentrált aszúszemeket a világon, egyedülálló módon még a szőlőben kiválogatják, s külön dolgozzák föl, részben emiatt is tekinthetjük az egyik legdrágább borkészítési eljárásnak. Az aszúsodott szemeket a hagyomány szerint 26-28-literes puttonyokba szedték, innen ered a hagyományos, puttonyszám szerinti osztályozás. Az aszúszemek kiáztatásával nyert extrém magas cukortartalomnak is köszönhető, hogy az aszúk nem indulnak újra erjedésnek az érlelés során.
A Winehub Borközpont idén egy rendkívül különleges és exkluzív borkóstolóval készül a Furmint Februárra, a soproni Steigler Pincével együttműködve. A vertikális furmint kóstolón lehetőség lesz a pincészet összes eddigi furmint tételével megismerkedni. Ez 6 tételt foglal magában, a 2019 és 2023 közötti palackokat bontjuk meg. A ’23-nál régebbi évjáratok utolsó palackjait ezen a kóstolón lehet utoljára megízlelni, hiszen a Steigler Pincészet utolsó palackjait bontjuk majd meg.