ISMERD MEG! – Steigler Pince
ISMERD MEG! cikksorozatunk keretein belül a Winehub Borközpont közösségét képező pincészetekről olvashattok.
Terroir
A Fertő-táj egészét a bűvös hármas szám misztikuma itatja át. A talaj három meghatározó eleme közül a legérdekesebb a csillámpala, mely Magyarországon csak itt lelehető fel a felszíni régiókban. Ezt egészíti ki még a mészkő és a humuszban gazdag erdőtalaj. Ezek együttesen egy nem mindennapi és egyedülálló talajszerkezet képeznek, mely egyedi karaktert kölcsönöz boraiknak.
A mikroklímát döntően kontinensünk legnyugatibb szikes, sós tava, a Fertő-tó határozza meg. Miközben a szőlőtermesztés legészakibb határvonalánál található a borvidék, a Fertő-tó víztömegének köszönhetően télen enyhíti a hideget, míg nyáron csökkenti a hőséget. A vízközelségből fakadó túlzott párásságot a közeli Alpok hegyeiből – mint amilyen a Schneeberg – szinte állandó jelleggel érkező szelek csökkentik, így teremtve ideális feltételeket a szőlő termesztéshez, borászkodáshoz. A Fertő-tó, a Soproni-hegység lankái, és a Schneeberg hófödte csúcsai, illetve az onnan érkező szelek alakítják e terület klimatikus viszonyait.
Emberek
A pincészet két karizmatikus, a természetesség-hagyományok-minőség hármasságát fő vezérlőelvnek tekintő embere, Lőrinczy Bálint tulajdonos, és Varga Tamás borász vállán nyugszik.
„Lőrinczy Bálint vagyok, a Steigler Pince tulajdonosa. Az édesanyám családja, a Török család, Rusztról illetve Sopronból származik, és mint jómódú polgári család, szőlő birtokokkal is rendelkeztek. Gyerekkorom emléke ,hogy minden áldott vasárnap délben meghallgattam a családi asztalnál, hogy „bezzeg amikor még a saját ruszti borunkat ittuk, az milyen finom volt!” Ez erősen beleégett az emlékezetembe, amit tovább fokozott, hogy családunkban mindig is jelen volt a minőségi bor tisztelete. Őseim több száz éve készítettek bort ezen a vidéken, majd a történelem viharai nyomán közel 100 év kimaradt. Egyre jobban érdekelt, hogy ezt a hagyományt felélesszem, újra gomboljam így született meg a Steigler Pince, és a Steigler organikus borászat.”
„Varga Tamás vagyok, a birtok borásza, magam is a Soproni borvidék szülötte. A hagyományok tisztelete mellett, érdeklődésem középpontjában az organikus borászat áll. Ahogyan egykor a poncichter ifjak, én is felkerestem a jelentős nemzetközi borvidékeket. Több évet töltöttem el ismert borászatoknál, Ausztriában, Kaliforniában és Új-Zélandon. A biogazdálkodás, az új borászati technológiák és a legújabb trendek terén így széles tájékozottsággal felvértezve érkeztem vissza Sopronba. A borászat és a birtok komplex szakmai irányítását 2018-tól vettem át. Azóta Bálinttal közös értékek mentén építjük a Steigler Pincét, mint organikus borászatot, készítjük magas minőségű, bioborait, és vágunk bele új, izgalmas projektbe, mint amilyen a Furmint visszatelepítése a borvidéken.”
Ültetvény
A Steigler Pince kiváló minőségű boraihoz, az alapanyagot, a saját 21 hektáros, organikus művelésű ültetvényein termeli meg. A szőlőbirtok a Soproni borvidék legjobb területein fekvő Steiger, Frettner és Spern Steiner dűlőkben helyezkedik el.
Az ültetvények alapját a zöld veltelíni, zweigelt, kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon fajták adják, melyeket az újonnan telepített cabernet franc, syrah, és a „koronaékszer”, a furmint egészít ki.
Izgalmas projektjük a furmint-telepítés, mivel ez a fajta volt a meghatározó a XX. század elejéig, a Soproni borvidéken. Kevesen tudják, hogy a Furmintból Magyarországon elsőként – Tokajt 200 évvel megelőzve – itt, a Soproni borvidéken készítettek aszút. Az új telepítés már 2019-ben termőre fordult, igazolva a várakozásainkat. A semmivel össze nem téveszthető, különleges, csillámpala szülte bor, a soproni Steigler Furmint sokkal kifejezettebb illattal bír és egészen más erényei vannak mint a vulkanikus talajokról származó társainak.
Pince
A Steigler Pince, Sopron poncichter negyedének szívében, a Balfi úton található, a belváros szélén. A valamennyi helyi jellegzetességet magán viselő pincerendszert évszázadokkal ezelőtt alakították ki, a lakóházak alatt. A poncichterek (babtermelők) a történelem viharos évszázadai során, úgy vélték, hogy a legbiztonságosabb, ha legféltettebb kincsüket, a borukat, ha nem is a párnacihában, de házuk alatt tartják. A bor értékesítése is egyszerűbbé vált, és egyedi jelzésekkel adták tudtára a város polgárainak, hogy éppen van-e, és milyen eladó boruk. Ebből a korból maradt ránjuk a Steigler Pince épülete, mely azonban magán viselte a különböző generációk keze nyomát.